Bergkristal

Het meest verkochte steen

Van de drie meest gevraagde en meest verkochte stenen vindt u bij ons een ruime keuze aan vormen, maten en prijzen. Van ruw materiaal voor slijpers en verzamelaars tot museumstukken. Ook hebben wij bergkristal armbanden.

Meer informatie over de bergkristal betekenis

Bergkristal is de kleurloze transparante en meest pure variëteit kwarts en ontstaat door middel van het barsten van kwartsiet- of schistgebergten. Het is een van de meest bekende mineralen op aarde, het komt voor in vrijwel alle minerale omgevingen en is het belangrijke bestanddeel van veel gesteenten. Kwarts is ook de meest gevarieerde van alle mineralen en komt voor in alle verschillende vormen en kleuren. Er zijn meer soortnamen gegeven aan kwarts dan aan enig ander mineraal. Hoewel de veldspaat als groep vaker voorkomt dan kwarts, is kwarts als individueel mineraal het meest voorkomende mineraal. Kwarts vormt vaak de binnenbekleding van geodes. De meeste geodes hebben een binnenlaag van groter kristallijn kwarts en een buitenlaag van chalcedoon of gestreepte agaat.

De zeskantige vorm van de kristallen van een bergkristal is typisch voor kwarts en is terug te vinden bij alle kwartskristallen op de wereld. De oorsprong van de edelsteen bergkristal is dat de heldere kwarts variatie ook wel bergkristal genoemd. Het woord "kristal" komt van het Griekse woord voor ijs “Krystallos”., aangezien de Grieken dachten dat helder kwarts permanent gestold/bevroren water was.

Vaak zijn de punten van bergkristal gepolijst of aangeslepen. Wij hebben ook een ruime keus in de volledig natuurlijk stukken. Mocht u hier specifiek naar op zoek zijn, vraag dan naar hulp naar één van onze collega’s.

Speciale andere stukken die wij aanbieden zijn: In onze showroom hebben wij van de verschillende vindplaatsen dubbeleinders, losse punten en clusters in verschillende groottes en kwaliteiten. Losse bergkristallen en bergkristalgroepen zijn erg gewaardeerd onder verzamelaars maar ook als decoratie. Tot onze vreugde zien wij bergkristal steeds vaker terugkomen in de interieurs van mensen. Dit is terug te zien in magazines zoals bijvoorbeeld Residence en Happinez maar ook op social media.
Ook steeds meer jongeren lijken geïnteresseerd in onder andere bergkristal. Wij zien dat aan de leeftijd van onze zakelijke kopers maar ook zelf in de particuliere sferen en op het social media platforms als Tiktok.

Het is geen enkel probleem om een stuk bergkristal schoon te maken met water of een beetje schoonmaakmiddel zoals dreft. Vanwege de hardheid 7 kan deze kwarts wel tegen een stootje. Sterker nog: met een normaal mes kan je niet krassen in een bergkristal.

Wij hebben bergkristal van de meest gewone clusters uit Brazilië en China tot de meest waardevolle uit Arkansas. Ook hebben we bergkristal uit Madagaskar.

  • Chemische formule:  SiO2 (Siliciumdioxide)
  • Kleur:  Kleurloos, melkwit
  • Streep: wit
  • Hardheid: 7
  • Brekingsindex 1,54 - 1,55
  • Dubbelbreking: .009
  • Soortelijk gewicht: 2.63 - 2.65
  • Kristalsysteem: hexagonaal
  • Transparantie: transparant tot ondoorzichtig
  • Glans:  glalachtig. Transparante, kleurloze kwartskristallen uit een paar verschillende plaatsen kunnen “adamantien” (diamantglans) zijn.
  • Breuk: conchoïdaal (schelpachtig)
  • Mineraalklasse:  kwarts

Bergkristal werking

Veel mensen schrijven grote krachten aan de uitstraling van bergkristal toe. Bergkristal is een veel gebruikte steen bij meditatie en andere therapieën. Hierbij wordt gezegd dat bergkristal werking de meest energetische steen is, een zuiverende werking heeft en staat voor een goede energie.

Vindplaatsen

Heldere bergkristal wordt gevonden in de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland en Madagaskar.

Andere vindplaatsen die minder bekend en groot zijn: Duitsland, Frankrijk, Tsjechie, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Kenia en China.

Elke vindplaats heeft dan ook weer zo zijn eigen kenmerken. Zo zijn de bergkristallen uit China vaak dun, transparant en wat langer en die uit Madagaskar wat groter, minder transparant en dikker.

Kwartsvarianten

Naast deze kleurloze kwartsvariant bestaan er vele gekleurde kwartsvarianten. De kleuren hiervan worden bepaald door diverse “onzuiverheden”, meestal erg kleine hoeveelheden (spoorelementen) van metaaloxiden. De belangrijkste kristallijne kwartsvariëteiten die als edelstenen worden gebruikt, zijn:

Amethist: Amethist, de paarse variëteit, is de meest populaire en waardevolle kwarts-edelsteen. Amethist varieert van licht tot donker paars. Zie de Amethist edelsteen pagina voor meer details.

Citrien: Citrien is de gele of oranje variant van kwarts. Zeer zeldzaam. Pas op : de meeste stenen die in de handel als citrien aangeboden worden zijn gebrande amethist waarbij de kleur dus door “heat treatment” verkegen is. Lichtgele of citroengele Citrien wordt in de edelstenenhandel vaak Citroenkwarts genoemd.

Rookkwarts: Rookkwarts is de bruine "rokerige" variant van kwarts. Het varieert in kleur van lichtbruin tot zwart. Ondanks zijn donkere kleur is het zelden ondoorzichtig. Zie de pagina Rookkwarts edelsteen voor meer details.

Rozenkwarts: De roze-roze variant van kwarts staat bekend als rozenkwarts en de kleur is meestal zacht, variërend van zeer lichtroze tot middelroze in intensiteit. Rozenkwarts is vaak melkachtig of wazig en kan een goede transparantie missen. Zie de Rozenkwarts edelsteen pagina voor meer details.

Steenkristal: De kleurloze, transparante variant van kwarts, vrij van onzuiverheden, staat bekend als "Rock Crystal". Uit Bergkristal kunnen onberispelijke en zeer grote sneden worden gesneden.

Melkachtig kwarts: Melkachtig kwarts is de witte, doorschijnende tot ondoorzichtige variëteit van kwarts. Hoewel het in de natuur veel voorkomt, wordt het niet als edelsteen gebruikt.

Rutielkwarts: Kleurloos kwarts met goudgele rutiel-insluitsels, als haarachtige gezwellen in de edelsteen, staan bekend als rutielkwarts. Zie de Rutielkwarts edelsteen pagina voor meer details.

 Ametrien: Ametrien is een interessante, kleurgezoneerde combinatie van paarse amethist en bruingele citrien. Zie de Ametrien edelsteen pagina voor meer details.

Prasioliet / groene kwarts: Prasioliet, of groene kwarts, beschrijft een lichtgroene kwarts die kunstmatig is gekleurd door warmtebehandeling van bepaalde soorten amethist. Wordt door sommige juweliers ook wel "Groene Amethist" genoemd.

Blauwe kwarts: De blauwe variant van kwarts, die in de natuur zeldzaam is, wordt zelden als edelsteen gebruikt. De meeste "Blauwe Kwarts" zijn helder bergkristal bestraald met goud tot een diep hemelsblauwe kleur. Blauwe kwarts kan ook verwijzen naar een dof grijsblauw kwarts in massieve vorm met insluitsels van crocidoliet.

Toermalijn kwarts: Kleurloos kwarts met insluitsels van toermalijn, vaak als dunne lange zwarte kristallen, staat bekend als "toermalijnkwarts".

Kattenoogkwarts: Kattenoogkwarts is kwarts met dichte, kleine rutiel-insluitsels die een kattenoogeffect veroorzaken. Het is niet gebruikelijk en het chatoyant-effect is meestal zwak. Kattenoogkwarts is meestal grijsachtig van kleur en doorschijnend.

Industrieel worden bergkristallen en ook andere kwartssoorten gebruikt vanwege 'piezo-elektriciteit'. Dit is een bekende toepassing van bergkristal die veel gebruikt wordt in kwartshorloges.
Daarnaast worden bergkristallen gebruikt in de radiografische industrie (satellieten) en in de optische industrie. Vaak worden de lage kwaliteit bergkristal gebruikt in de industrie en worden hoge kwaliteit en visueel mooie stukken kwarts in de handel verkocht.

Bekijk ons YouTube kanaal voor korte videos.